woensdag 14 februari 2024

Oxtail Stew (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

OXTAIL STEW (STOOFSCHOTEL VAN OSSENSTAART)

1½ à 2 kilogram ossenstaart, in stukjes van 5 centimeter gesneden
1½ theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
110 gram bloem
6 eetlepels gesmolten spekvet of reuzel
1 flinke wortel, geschrapt en grof gehakt
1 koolraapje, schoon geschrapt en grof gehakt
1 selderijstengel, grof gehakt
1 grote ui, grof gehakt
6¾ deciliter runderbouillon
1 laurierblaadje
snufje tijm
3 takjes peterselie


Verwarm de oven tot 165°C. Veeg de stukjes staart met een vochtig doekje af, zout ze in en strooi er peper over. Haal de stukjes door de bloem en schud het overtollige meel eraf. Smelt spekvet of reuzel in een pan met zware bodem, tot het vet spettert. Doe de ossenstaart erin (desnoods in 2 porties) en laat ze aan alle kanten, steeds kerend, snel bruin worden. Regel de vlam zo, dat alles vlug kleurt en niet verbrandt. Leg het vlees in een stevige ovenschotel of een gietijzeren, geëmailleerde vleespan. Doe wortel, raap, selderij en ui in het overgebleven braadvet en laat ze, voortdurend roerend, in 8 à 10 minuten of desnoods iets langer zacht en bruin worden. Spreid de groenten over het vlees, giet er de bouillon bij en voeg laurier, tijm en peterselie toe. Breng op hoog vuur aan de kook, sluit de pan en braad alles in het midden van de oven 2½ uur totdat het vlees makkelijk het bot loslaat als men dit met een vork probeert. Ontvet het kookvocht zo goed mogelijk met een grote lepel. Maak op smaak af met peper en zout en dien in de casserole op of, als het gerecht in een vleespan werd bereid, op een grote schaal.

6 personen

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : In de Engelse keuken : Recepten (Uit eten in de wereld) / Adrian Bailey

Geen opmerkingen: