woensdag 14 februari 2024

Lamsbout met kruizemuntsaus (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

LAMSBOUT MET KRUIZEMUNTSAUS

2 eetlepels zout
1 theelepel fijne zwarte peper
1 eetlepel fijngesneden verse of 2 theelepels gedroogde rozemarijn
een lamsbout van 2½ à 3 kilogram met weinig vet maar met de perkamentachtige huid er nog aan

KRUIZEMUNTSAUS
4 eetlepels water
1 eetlepel suiker
4 eetlepels fijngehakte verse kruizemunt
1/8 deciliter moutazijn


Maak de saus van tevoren. Doe water en suiker in een steelpan, breng op hoog vuur aan de kook en roer tot de suiker geheel is opgelost. Neem de pan van het vuur, roer kruizemunt en azijn door de suikeroplossing. Proef of de saus zoet genoeg is en voeg zonodig nog wat suiker toe. Laat 2 à 3 uur op kamertemperatuur trekken.
Verhit de oven tot 260°C. Meng zout, peper en rozemarijn in een kopje en wrijf hiermee stevig het lamsvlees in; de hele bout moet er egaal mee bedekt zijn. Om zeker te zijn van een goed resultaat steekt men een vleesthermometer in het dikste deel van de bout, ervoor zorgend dat het bot niet wordt geraakt.
Leg het vlees met de vette kant boven op een rooster in een ondiepe braadslee en laat het in het midden van de oven 20 minuten roosteren. Temper de temperatuur tot 190°C en laat het nog 40 à 60 minuten gaar worden. Het hoeft niet bedropen te worden. De vleesthermometer geeft 50 à 60°C aan voor rood, 60 à 65°C voor half gaar en 65 à 70°C voor doorgebakken vlees.
Leg de bout op een verwarmde schaal en laat het vlees een kwartiertje met rust; het is dan makkelijker te snijden. Roer de kruizemuntsaus even goed door, schenk hem in een sauskom en serveer hem bij het vlees.

6 - 8 personen

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : In de Engelse keuken : Recepten (Uit eten in de wereld) / Adrian Bailey

Geen opmerkingen: