woensdag 14 februari 2024

Stoofschotel van konijn (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

STOOFSCHOTEL VAN KONIJN

1½ glas droge rode wijn
2 eetlepels olijfolie
1 grote ui, in dunne plakken gesneden
3 jeneverbessen, fijngestampt in een vijzel
1 flink laurierblad
½ theelepel fijngewreven rozemarijn
1½ theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
1 konijn van 2½ à 3 kilogram, in stukjes van 5 centimeter gesneden
2 eetlepels bloem
6 plakjes mager spek, in grove stukjes gesneden
1 grote fijngehakte ui of eenzelfde hoeveelheid fijngesneden sjalotjes (4 eetlepels)
8 eetlepels fijngesneden selderij
6 worteltjes, geschrapt en grof gehakt
3½ deciliter kippenbouillon
1 theelepel gedroogde tijm
2 theelepels fijngehakte peterselie
2 laurierblaadjes
2 glazen port
3 eetlepels rode bessengelei


Meng wijn, olie, ui, jeneverbessen, laurier, rozemarijn, ½ theelepel zout en wat peper in een flinke kom. Was het konijn onder koud stromend water, droog het goed af en leg het bij het mengsel in de kom. Draai de stukjes met een lepel om zodat ze goed bevochtigd worden met de marinade; sluit de kom af en laat het vlees minstens 6 uur op kamertemperatuur marineren, of 12 uur in de koelkast. In beide gevallen moeten de stukjes vlees nu en dan gekeerd worden zodat zij goed vochtig blijven.
Laat het konijn uitlekken op een vergiet, dat op een pan of kom rust. Houd het vocht achter; ui en kruiden kan men wegdoen. Droog de stukjes vlees goed af met keukenpapier, wentel ze door de bloem en schud het overtollige meel eraf.
Bak het spek op niet te hoog vuur in een grote casserole of vuurvaste schaal; schuif de plakjes nu en dan heen en weer. Als zij bruin en knappend zijn haalt men ze met een keukenlepel of kleine platte schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe de stukken konijn in het vet van de casserole en braad ze (desnoods in 2 porties) bruin. Draai ze af en toe om en regel de vlam zo, dat het vlees snel en gelijkmatig bruin kleurt zonder te verbranden. Elk stuk dat klaar is legt men op een groot bord.
Giet het vet op 2 lepels na uit de pan, voeg sjalotjes, selderij en worteltjes toe en laat ze 5 minuten zachtjes bakken tot zij zacht maar niet bruin zijn. Giet de achtergehouden marinade erbij plus de kippenbouillon en laat alles op hoog vuur aan de kook komen; schraap de bruine randjes die zich op de bodem en zijkanten van de casserole hebben gevormd weg. Voeg tijm, peterselie en laurierblaadjes toe, ook een theelepel zout en wat peper en leg het konijn met het uitgebakken spek weer in de casserole.
Sluit de pan goed af en laat alles 1 uur in het midden van de oven stoven. Roer er de port en de bessengelei door, sluit de schotel opnieuw goed af en laat de inhoud nog 30 minuten stoven of zolang tot het konijnenvlees zacht is maar niet van de botjes valt. (Kleine konijnen zijn vermoedelijk veel sneller gaar. Pas op dat zij niet te lang in de oven staan.) Controleer of het gerecht goed smaakt en voeg desnoods nog wat zout of peper toe.
Dien het konijn op in de ovenschotel. Men kan er desgewenst hamballetjes bij serveren.

6 - 8 personen

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : In de Engelse keuken : Recepten (Uit eten in de wereld) / Adrian Bailey

Geen opmerkingen: