woensdag 23 november 2022

Faisan à la Normande (Normandië, Frankrijk)

FAISAN À LA NORMANDE (FAZANT MET APPEL, CALVADOS EN ROOM)

Dit is een perfecte manier om fazant te serveren. Het vlees blijft tijdens het stoven mooi mals. De room en de cider zorgen voor een evenwichtige saus met een heerlijke appelsmaak.

50 gram boter
4 zure appels (500 gram), geschild, zonder klokhuizen, in achten gesneden
2 panklare fazanten van 500 gram per stuk
zout
peper
2 sjalotten, gesnipperd
3 eetlepels calvados
3½ deciliter droge cider
bouquet garni
3 theelepels maïzena
200 gram crème fraîche of slagroom


Verhit twee derde van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de stukjes appel, regelmatig omkerend, tot ze licht gekleurd zijn.
Wrijf de fazanten vanbinnen en vanbuiten in met zout en peper. Vul de buikholten gelijkmatig met de appel en bind de poten samen. Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit de resterende boter op middelhoog vuur in een braadpan waar de fazanten naast elkaar in passen. Braad de fazanten, regelmatig kerend, rondom aan en eindig met de borsten naar boven. Laat de sjalot onder de vogels 1 tot 2 minuten meebakken. Giet er eerst de calvados en daarna de cider over. Breng alles aan de kook, doe het bouquet garni in de pan en dek de borsten af met een stuk vetvrij papier of aluminiumfolie. Zet ze met het deksel op de pan in de voorverwarmde oven.
Laat de fazanten 25 tot 30 minuten stoven of zo lang totdat het vocht dat eruit loopt als er met de punt van een mes in het dikste deel wordt geprikt, lichtroze van kleur is. Bedruip ze in die tijd twee keer met het stoofvocht. Schep de fazanten op een schaal of een snijplank en houd ze losjes afgedekt met aluminiumfolie warm.
Giet het stoofvocht door een zeef en schep het vet eraf. Giet de saus terug in de pan en laat ze tot twee derde van het oorspronkelijke volume inkoken. Roer de maïzena aan met de room en roer dit door de saus. Laat de saus, regelmatig roerend, 2 tot 3 minuten koken tot ze licht gebonden is. Snijd de fazanten voor en serveer ze met de saus.

4 - 5 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De smaak van Normandië / Carole Clements

Geen opmerkingen: