vrijdag 21 oktober 2022

Paupiettes de Hareng (Bordeaux, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk)

PAUPIETTES DE HARENG (ROLLETJES ZOUTE HARING MET ANSJOVISVULLING)

6 zoute haringen, koppen verwijderd, gevild, gefileerd en een nacht lang in melk geweekt
16 tot 20 ansjovisfilets, in water geweekt en afgegoten
150 gram boter
2 eierdooiers
2 eetlepels fines herbes, zeer fijn gehakt
cayennepeper
4 eetlepels droog broodkruim
2 tot 3 eetlepels citroensap


Snij de haringfilets bij tot nette rechthoeken. Wrijf het afsnijsel met e ansjovis in een vijzel fijn of hak het mengsel zeer fijn. Doe 100 gram boter bij het ansjovismengsel en meng er dan, zeer grondig, de eierdooiers, de fines herbes en de cayennepeper door.
Spreid de haringfilets uit en bedek ze met een laag vulling. Rol ze op en leg ze dicht tegen elkaar in een beboterde gratineerschotel, waarin de rolletjes allemaal naast elkaar kunnen liggen. Strooi het broodkruim over de rolletjes. Smelt het restant van e boter en giet een beetje over alle rolletjes. Bak ze in een tot 220°C voorverwarmde oven 15 tot 20 minuten, tot de deklaag goudbruin is.
Haal de schotel uit de oven, giet het citroensap over de visrolletjes en dien ze op.

6 personen

gebied : Bordeaux, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Traité de Cuisine Bourgeoise Bordelaise, door Aloide Bontou, in Vis, Schaal- en Schelpdieren (Praktisch koken) / Richard Olney

Geen opmerkingen: