APPELMOES
1 kilogram appels (liefst goudrenetten)
6 à 8 eetlepels suiker
Snij de appels middendoor, leg de helften met de platte kant op de plank en snij ze doormidden. Schil de appelpartjes en snij het klokhuis eruit. Hou daarbij je duim op de appel, dan is er minder kans dat je mes uitschiet. Doe de appelpartjes in de pan. Meet in een maatbeker 1 deciliter water af en doe dit erbij. Zet de pan op het vuur met het deksel erop, laat de appels aan de kook komen, dat duurt ongeveer 5 minuten, zet het vuurtje lager als de appels koken. Na ongeveer 10 minuten zijn de appels gaar. Gebruik een pannenlap om het deksel van de pan te halen. Er mogen nu geen harde stukjes meer in de pan zitten. Je kunt dit voelen met een houten lepel. Als er nog harde stukjes in zitten laat je de appelmoes nog ongeveer 5 minuten langer koken. Zet daarna het vuur uit. Roer er 5 eetlepels suiker door. Proef even, maar vergeet niet te blazen. Als de appelmoes niet zoet genoeg is doe je er 2 eetlepels suiker bij. Laat de appelmoes nu een uur afkoelen (niet in de koelkast zetten). Leg een roerzeef op een schaal. Schep er met een pollepel een beetje appelmoes in en draai het door de zeef. Je kunt ook een gewone zeef nemen. Dan druk je de appelmoes met de bolle kant van een lepel door de zeef. Als je dat lekker vindt, kun je er nog een beetje kaneel op strooien.
4 personen
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip oktober 1986
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten