maandag 18 oktober 2021

Vit Tim An Voi Banh Hap (Vietnam)

VIT TIM AN VOI BANH HAP (EENDENKASSEROL MET DEEGBALLETJES)

1 eend van ruim 2 kilogram
1 theelepel gemberwortel, geschild en fijngehakt
zout
zwarte peper
2 eetlepels droge sherry
4 plakjes gemberwortel van 2½ centimeter, geschild
1 grote lente-ui
100 gram ham in plakjes
1 blikje bamboescheuten (225 gram), in stukjes van 2½ centimeter

DEEGBALLETJES
225 gram bloem
2¼ deciliter kokend water
450 gram varkensgehakt
100 gram garnalen, gepeld
175 gram witte kool, fijngehakt
zout
2 plakjes gemberwortel van 2½ centimeter, geschild en fijngehakt
1 lente-ui, fijngehakt
2 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels droge sherry
¼ theelepel suiker
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel maïzena, opgelost in 3 eetlepels water
zwarte peper
bloem


Verwijder het vet uit de holte van de eend, gooi het stuitje weg en snijd overtollig nekvel weg. Spoel de eend af en laat hem uitlekken. Vermeng gember, zout en peper en wrijf hiermee de binnen- en buitenkant van de eend goed in. Laat het mengsel 1 uur intrekken.
Doe de eend in een grote stoofpan en voeg sherry, lente-ui en gemberplakjes toe. Breng alles, afgedekt, op een matig vuur aan de kook. Draai het vuur helemaal laag, schep eventueel schuim uit de pan en voeg genoeg vocht toe om te zorgen dat de eend niet aanbrandt. Dek de pan af en laat de eend 3 uur sudderen.
Vermeng voor de deegballetjes de bloem en het water beetje bij beetje in een grote kom, al roerend met een houten lepel.
Hak het gehakt om het los te maken en doe het in een kom. Snijd e garnalen in de lengte door en snijd ze in stukjes van 8 millimeter. Doe ze door het gehakt.
Snijd de kool wat kleiner en hak hem dan fijn. Doe het zout erdoor en laat dit 5 minuten staan. Knijp het mengsel uit en roer het met de rest van de ingrediënten, behalve de bloem, door het gehakt. Verdeel het mengsel in 16 porties.
Kneed het deeg tot het zacht en glad is; bestuif het eventueel met bloem. Rol het uit tot een worst van 40 centimeter lang en snijd deze met een scherp mes in stukjes van 2 ½ centimeter. Doop de vlakke zijden in bloem, druk ze plat met de vlakke hand en rol er cirkels met een doorsnede van 10 centimeter van.
Leg een deegrondje op de palm van uw ene hand en leg er met de andere een portie vulling op. Smeer dit uit tot 1 centimeter van de rand. Druk de uiteinden van het deeg samen zodat er een ‘mandje’ ontstaat. Druk de achterkant van een mes 10 keer stevig in het deeg, zodat er kuiltjes ontstaan, waardoor de vulling beter op zijn plaats blijft. Leg de 16 eegballetjes op een bord en stoom ze 20 minuten op een matig vuur.
Verwijder het vet van de kasserol als deze 3 uur gekookt heeft. Voeg ham, bamboescheuten en deegballetjes toe, dek de pan af en laat alles nog 5 - 10 minuten sudderen. Voeg zout naar smaak toe.
Dien de eend op in de stoofpan. Gasten scheuren met stokjes stukjes eend af. Zijn ze niet bedreven met stokjes, snijd de eend dan in de keuken, breng de kasserol opnieuw aan de kook en schep hem aan tafel in soepkommen.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Geen opmerkingen: