maandag 18 oktober 2021

Vit Nuong Vi (Vietnam)

VIT NUONG VI (EEND MET GEKRUIDE AUBERGINE)

6 eetlepels nuoc cham-dipsaus
1 hele eend
6 tenen knoflook, fijngesneden
1 eetlepel suiker
½ theelepel versgemalen zwarte peper
2 stukken gefermenteerde tahoe van 3 centimeter elk
4 theelepels medium dry sherry
4 eetlepels slaolie
2 grote aubergines
2 grote lente-uien, in dunne plakjes gesneden
2 hele tomaten, doorgesneden, als garnituur


Bereid de nuoc cham-dipsaus en zet deze apart.
Snijd het vlees van de borst van de eend af en laat het vel hierbij heel. Verwijder de poten. Leg de poten met de velkant naar beneden op een snijplank of op het werkvlak en snijd ze met een klein scherp mes langs het bot open. Schraap en snijd het vlees langs de botten los en verwijder het vlees van elke poot in één stuk; snijd het vlees voorzichtig los rond de gewrichten en verwijder zoveel mogelijk pezen. Leg de stukken eend in een platte schaal waar ze allemaal naast elkaar in passen.
Stamp 4 van de knoflooktenen met de suiker en de peper in een kommetje of in de vijzel tot een pasta. Roer er de tahoe, sherry en 2 eetlepels olie door en prak de tahoe daarbij fijn zodat u een grove pasta krijgt. Wrijf het mengsel gelijkmatig over de stukken eend en laat afgedekt 2 uur marineren bij kamertemperatuur of een hele nacht in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 225°C. Leg de aubergines op een bakblik en prik ze op een paar plaatsen in met een mes. Rooster ze in de oven 45 minuten onder af en toe omdraaien totdat ze helemaal zacht en geblakerd zijn. Laat ze licht afkoelen en snijd dan het steeluiteinde af en verwijder de schil; die moet er gemakkelijk in grote stukken af komen. Probeer de aubergines zoveel mogelijk heel te houden. Verwarm de grill van de oven voor.
Verwarm de resterende 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Doe er de resterende 2 tenen knoflook en de lente-ui in en bak deze al roerend 1 minuut totdat ze geurig zijn. Voeg de aubergines toe en bak deze terwijl u er met eetstokjes in roert. Een deel van de gare aubergine zal tot puree worden en de rest zal door het roeren en trekken met eetstokjes uit elkaar vallen in lange dunne vezels. Dit moet een minuut of 5 kosten. Voeg de nuoc cham toe en breng alles aan de kook. Verwijder de pan van het vuur en zet hem apart terwijl u de eend grillt.
Leg de stukken eend met de velkant omlaag op een bakblik en gril ze op 15 centimeter van de hittebron 5 minuten totdat ze diepbruin zijn. Draai de eend om en rooster hem nog 5 minuten totdat het vel diepbruin is en het vlees mals en nog rosé. Leg de eend op een bord. Leg de tomatenhelften op het bakblik en grill ze 2 minuten totdat ze bruin zijn.
Verwarm de auberginepuree zo nodig voor het serveren en schep hem op een grote schaal. Leg de stukken eend erbovenop en serveer desgewenst met de tomaten.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Vietnamese keuken : Meer dan 150 authentieke recepten / Binh Duong & Marcia Kiesel

Geen opmerkingen: