maandag 18 oktober 2021

Ga Xoi Mo (Vietnam)

GA XOI MO (FAZANT MET VIJFKRUIDENPOEDER)

1 theelepel zout
1 theelepel vijfkruidenpoeder
2 fazantenhennen, gehalveerd
2 theelepels geconcentreerde tamarindepuree, opgelost in 3 deciliter heet water
4 eetlepels Vietnamese vissaus
100 gram palmsuiker of rietsuiker
5 grote tenen knoflook, fijngehakt
2 kleine rode chilipepers, fijngehakt
plantaardige olie om in te frituren

SERVEREN MET
rijst
gemengde salade met munt en dille


Meng in een kom het zout met het vijfkruidenpoeder en wrijf de halve fazanten aan alle kanten met dit mengsel in. Laat ze afgedekt minstens 3 uur marineren bij kamertemperatuur, of een hele nacht in de koelkast.
Breng in een pannetje het tamarindewater met de vissaus en suiker aan de kook. Haal de pan van het vuur, schep de knoflook en chilipepers erdoor en houd de saus apart.
Schenk zo veel olie in een frituurpan dat de fazanten hierin volledig bedekt zullen zijn. Verhit de olie tot 190°C op een frituurthermometer. Laat 1 of 2 halve fazanten voorzichtig in de olie glijden. Verhit de olie tot 160°C en frituur de halve fazanten aan elke kant 5 minuten tot ze gaar en knapperig zijn (als er na inprikken helder vocht uitloopt, zijn ze gaar). Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in een lauwe oven terwijl u de rest frituurt.
Trek het vlees met een vork los van de botten of snijd de halve fazanten in kleinere stukken. Serveer ze met rijst en gemengde salade, en geef hierbij voor iedere eter een kommetje met tamarindesaus.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Vietnamees koken / Jackum Brown

Geen opmerkingen: