maandag 10 augustus 2020

Riz au Blanc (Frankrijk)

RIZ AU BLANC (GEKOOKTE RIJST)

1 theelepel zout
1 dikke schijf citroen
250 gram langkorrelige rijst
25 gram boter of 2 eetlepels olijfolie
zwarte peper


Beboter de binnenrand van een grote pan om te voorkomen dat hij overkookt, en vul hem voor ¾ met kokend water. Voeg zout en citroen toe, en wanneer het water weer aan de kook komt, strooit u de rijst langzaam in de pan. Kook de rijst precies 10 minuten, en controleer dan of hij gaar is. Kook hem indien nodig nog een paar minuten.
Intussen verwarmt u de oven voor op 170°C. Doe de boter of de olie in een ondiepe schotel en zet deze in de oven. Giet de rijst af in een zeef en laat gedurende 3 à 4 minuten koud water over de rijst stromen; roer de korrels onderwijl om. Schep de rijst vervolgens in de ingevette ovenschaal, voeg peper en zout toe, en spreid de rijst op de schaal uit. Zet de schaal onder in de oven en laat de rijst langzaam drogen. Schep de korrels nu en dan om, en spreid ze dan weer uit.
Als de rijst heet en mooi droog is onmiddellijk opdienen.

4 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Geen opmerkingen: