maandag 10 augustus 2020

Soupe à l'Oignon de Poitou (Poitou, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk)

SOUPE À L’OIGNON DE POITOU (UIENSOEP UIT POITOU)

De plattelandsbevolking van Poitou vervangt de gegratineerde kaas van de Parijse uiensoep door een mengsel van knoflook en peterselie, oftewel gringot.

3 grote teentjes knoflook, in stukjes gesneden
4 eetlepels grof gehakte peterselie
12 flinke Spaanse uien, gesnipperd
75 gram boter
zout
witte peper
2 eetlepels bloem
1½ liter warm water
6 dunne sneetjes oud roggebrood
1½ deciliter crème fraîche of slagroom


Snijd knoflook en peterselie niet al te fijn: dit is de gringot. Dek af en zet terzijde. Bak de uien in de hete boter boven een laag vuur tot ze glazig zijn, voeg peper en zout toe, en laat ze onder voortdurend roeren doorbakken tot ze goudbruin zijn. Strooi de bloem erover, en roer tot die door de boter is opgenomen. Voeg vervolgens het warme water toe, waarbij u met een garde roert om te voorkomen dat zich klontjes vormen. Laat alles een half uurtje zachtjes trekken. Intussen roostert u de boterhammen lichtjes aan beide zijden; verdeel elke snee in tweeën en leg ze in een goed voorverwarmde soepterrine, die u warm houdt in een lauwe oven.
Doe de room in een voorverwarmd kommetje, voeg een beetje soep toe en roer goed: schenk dit dan in de pan terug. Roer de room goed door de soepen schenk de soep uit over het geroosterde brood. Laat de soep nog 5 minuten in de oven staan.
Strooi de gringot over de soep en dien hem op.
Noot: Deze soep is een maaltijd op zich; u hoeft er alleen verse vruchten na te geven.

6 personen

gebied : Poitou, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Geen opmerkingen: