dinsdag 11 februari 2020

Piperade (Baskenland, Nouvelle Aquitaine, Frankrijk)

PIPERADE (GESTOOFDE GROENTEN)

2 uien, grof gehakt
3 rijpe tomaten, in stukjes
2 paprika’s, eentje groen, eentje rood, in stukjes
3 teentjes knoflook, gehakt
3 eetlepels ganzenvet of olijfolie
tijm
piment d’Espelette of een snufje Cayenne
zout


Bak de uien, paprika’s en knoflook zachtjes in het vet. Voeg na vijf minuten de tomaten, zout, wat tijm, een snufje piment d’Espelette en een drupje water toe. Doe het deksel op de pan en smoor tot de groenten in een brij zijn veranderd. Dat duurt zeker een halfuur.
Piperade wordt doorgaans geserveerd met ei. Dat is makkelijk: voeg aan het hete groentemengsel drie losgeklopte eieren toe en laat het al roerend half stollen. Dikwijls krijg je er ook nog een plak gebakken Bayonneham bij. Ook dat is een fluitje van een cent. Schep de piperade op de borden, veeg de pan schoon en bak in een half minuutje de plakken ham in wat vet.

4 personen

bereidingstijd : zeker 40 minuten

gebied : Baskenland, Nouvelle Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Reiskookboek Frankrijk : Heerlijke recepten voor op de camping en in het vakantiehuis, met ingrediënten uit de streek / Onno Kleyn

Geen opmerkingen: