zondag 16 februari 2020

Citroentaart (Corsica, Frankrijk)

CITROENTAART

250 gram bloem
30 gram gemalen amandelen
75 gram poedersuiker
130 gram zachte boter of margarine, in kontjes
geraspte schil van 1 kleine citroen
1 ei
1 snufje zout
1 eidooier, losgeklopt

VULLING
4 citroenen
8 eieren
400 - 450 gram kristalsuiker
125 gram gesmolten boter of margarine
poedersuiker


Bloem boven kom zeven. Amandelen, poedersuiker, boter, citroenschil, ei en zout toevoegen en met handen snel tot soepel deeg kneden. Deeg in plasticfolie in koelkast 1 uur laten opstijven.
Oven voorverwarmen op 200°C. Deeg uitrollen tot cirkel van 30 centimeter doorsnede. Ingevette ronde taartvorm van 26 centimeter doorsnede met deeg bekleden, bakpapier op deeg leggen en vorm vullen met steunvulling. Taartbodem in midden van oven 15 minuten bakken. Steunvulling en bakpapier verwijderen. Taartbodem met eidooier bestrijken en nog 5 minuten in oven terugzetten.
Oven terugschakelen naar 180°C. Citroenschil afraspen, citroenen uitpersen en sap zeven. Eieren met suiker schuimig kloppen. Citroenrasp, citroensap en boter erdoor kloppen. Vulling op taartbodem schenken en taart in midden van oven in 15 - 30 minuten laten stollen. Taart voor serveren met poedersuiker bestrooien. Op kamertemperatuur serveren.

8 - 10 personen

voedingswaarde : 645 kcal p.p.
wacht- / bereidingstijd : 60 / 60 minuten

gebied : Corsica, Frankrijk
gerechtsoort : gebak

bron : Tip Culinair april 1997

Geen opmerkingen: