zondag 26 januari 2020

Soupe aux Coques (Frankrijk)

SOUPE AUX COQUES (SOEP VAN KOKKELSCHELPEN)

Langs de noord- en westkust van Frankrijk vindt men heerlijke kokkels, die het voornaamste ingrediënt zijn van een zeer bekende soep.

40 gram boter
3 flinke preien, alleen het witte gedeelte, goed schoongemaakt en in dunne ringen gesneden
zout
witte peper
1 liter warm water
350 gram bloemige aardappelen, in dunne plakken gesneden
1 liter kokkels, gewassen en schoongeboend
de dooiers van twee eieren van normale grootte
4 eetlepels crème fraîche of slagroom


Smelt de boter in een grote pan boven een laag vuurtje. Voeg preien en zout toe, doe het deksel op de pan en laat de ringen prei onder af en toe roeren stoven tot ze zacht zijn. Voeg het warme water en de aardappels toe, en laat deze met het deksel op de pan koken tot u ze kunt fijnstampen.
Doe de kokkels in een grote pan en schud ze boven een hoog vuur in de pan heen en weer tot de schelpen zich openen. Als ze allemaal open zijn, haalt u ze uit de pan en haalt u ze uit hun schelp. Vang het vrijkomende vocht op en zeef dit tweemaal door een met papier beklede zeef.
Maal de groente en aardappelen tot puree in de blender, voeg het vocht van de schelpen toe en leng aan met heet water tot u 2 liter hebt. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat alles boven een hoog vuur enigszins inkoken.
Wanneer u de soep wilt opdienen, mengt u de eidooiers in een kommetje met de room. Neem de pan van het vuur, en voeg langzaam en onder goed roeren een lepel soep bij het mengsel. Giet het dan met een dun straaltje door de soep, en roer ook de kokkels door de soep. Blijf roeren tot de soep dikker wordt. Breng de soep niet meer aan de kook. Dien hem onmiddellijk op in goed voorverwarmde kommen.

6 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Geen opmerkingen: