maandag 14 mei 2018

Pla Samri Prung Rot (Thailand)

PLA SAMRI PRUNG ROT (GEGRILLEERDE FOREL)

4 forellen van 200 - 250 gram per stuk, panklaar
9 eetlepels limoensap
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
300 gram witte kool
1 grote wortel
10 teentjes knoflook
1 deciliter plantaardige olie, plus olie om de vis te bestrijken
1 eetlepel cayennepeper
2 eetlepels rietsuiker
3 eetlepels nam pla (vissaus)
1 bananenblad, gewassen en kleingesneden, ter garnering


Spoel de forellen af en dep ze droog. Kerf ze aan beide kanten een paar keer niet te diep in, met 2 centimeter tussenruimte. Wrijf de vissen aan de binnen- en buitenkant in met 4 eetlepels limoensap, peper en zout.
Maak de witte kool en de wortel schoon en snijd ze julienne. Schep de groenten langs de rand van een schaal, eventueel met bananenblad bekleed, of schep ze op vier borden. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Maak een houtskoolvuurtje of verwarm de grill voor op 200°C.
Verhit 5 eetlepels olie in een kleine pan en bak hierin de knoflook 2 minuten goudbruin boven een matig vuur. Houd knoflook en olie apart in een kommetje. Verhit nog 2 eetlepels olie in dezelfde pan en bak hierin de cayennepeper kort. Roer hier van het vuur suiker, vissaus en 5 eetlepels limoensap door. Blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost.
Bestrijk de forellen met olie en grilleer ze 15 minuten. Bestrijk ze af en toe opnieuw met olie.
Schik de vissen op de schaal en bestrooi ze met knoflook. Giet de pepersaus erover, of geef de saus er apart bij.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : visgerecht

bron : De beste recepten uit Koken in de Wereld / Dr. Stephanie von Werz-Kovacs

Geen opmerkingen: