TRUITES AU CHAMPAGNE (FORELLEN IN CHAMPAGNE)
200 gram koude boter
1 bosje peterselie
3 - 5 takjes tijm
2 panklare verse zalmforellen (550 gram per stuk)
zout
versgemalen koriander (of witte peper)
krap 1 fles champagne
1 eetlepel bloem
4 zeer verse eierdooiers
1 eetlepel witte-wijnazijn (of het sap van ¼ citroen)
1 - 2 eetlepels crème fraîche
Bestrijk een ruime vuurvaste vorm (waarin de zalmforellen naast elkaar kunnen liggen) met 1 eetlepel boter. Verwarm de oven voor op 175°C. Was de kruiden, schud ze droog, trek er de blaadjes af en strooi ze in de vorm. Was de zalmforellen, dep ze droog, bestrooi ze van binnen en buiten met zout en koriander en leg ze in de vorm. Smelt op een laag vuur 3 eetlepels boter en schenk over de forellen. Zet ze 5 minuten middenin de oven, schenk er dan ¼ liter champagne bij, laat 10 - 15 minuten stoven en bedruip de vissen regelmatig met het stoofvocht.
Verhit in een pan 1 eetlepel boter voor de saus, voeg de bloem toe en laat op een laag vuur al roerend 1 - 2 minuten licht kleuren. Schenk er ¼ liter champagne bij en laat 10 minuten onafgedekt sudderen op een laag vuur. Houd de zalmforellen warm in de uitgeschakelde oven. Zeef het stoofvocht, schenk het bij de saus en laat onafgedekt op een hoog vuur tot 4 eetlepels inkoken. Roer de eierdooiers los met de azijn, crème fraîche en 2 - 3 eetlepels champagne en meng door de saus. Snijd 50 - 70 gram boter in plakjes en klop geleidelijk met een garde zoveel boter door de saus tot de saus een romige consistentie heeft. Voeg zout naar smaak toe.
Schuif met een lepel voorzichtig het vel van de zalmforellen, schik ze op een warme schaal en schenk er de saus over.
Dien naar wens op met selderijpuree en serveer er de rest van de champagne als aperitief bij.
4 personen
voedingswaarde : 750 kcal p.p.
bereidingstijd : 55 minuten
gebied : Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht
bron : De lekkerste recepten uit Koken in de Wereld / Dr. Stephanie von Werz-Kovacs
maandag 14 mei 2018
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten