zaterdag 31 maart 2018

Terrine van zalmforel met kruidige eiersaus

TERRINE VAN ZALMFOREL MET KRUIDIGE EIERSAUS

400 gram zalmforelfilet, in repen
4 eieren
7 blaadjes witte gelatine
4 deciliter koude visbouillon
4 eetlepels fijngesneden kruiden (dille, dragon, kervel en peterselie)
3 deciliter crème fraîche
zout
peper
150 gram gerookte zalm, in dunne plakken

SAUS
3 eieren
mespunt mosterd
zout
peper
2 eetlepels azijn of citroensap
2½ - 3 deciliter olie
50 gram fijngesneden kappertjes en augurken
1 eetlepel fijngesneden verse kruiden (dille, peterselie)


Terrine: Zalmforelfilet in stoompan in 7 minuten gaarstomen. Eieren in 8 minuten hard koken en fijnprakken. Gelatine in ruim koud water 5 minuten weken. 1 Deciliter bouillon verwarmen en van vuur af uitgeknepen gelatine erin oplossen. Gelatinemengsel door rest van bouillon roeren. 1 Deciliter gelei mengen met hardgekookt ei, 1 deciliter gelei met kruiden en 1 deciliter gelei met crème fraîche. Helft van gerookte zalm in vorm schikken. Gelei met ei erover schenken en ½ van zalmforel erop leggen. Vervolgens gelei met kruiden erover schenken, rest van zalmforel erop leggen en gelei met crème fraîche erover schenken. Afdekken met rest van gerookte zalm en laatste deciliter gelei erover schenken. Terrine afgedekt in koelkast 3 uur laten opstijven. Voor gebruik storten. In plakken serveren met saus.
Saus: Eieren in 8 minuten hard koken. Dooiers fijnprakken en met mosterd, zout en peper mengen. Al kloppend druppelsgewijs olie en azijn toevoegen, wanneer saus dikker wordt olie en azijn in dun straaltje toevoegen. Kappertjes, augurken en kruiden door saus roeren.

8 personen

voedingswaarde : 600 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 35 minuten / 3 uur

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair maart 1997

Geen opmerkingen: