maandag 8 januari 2018

Preisoep

PREISOEP

2 dunne preien (350 gram)
3 zeer kruimige aardappels (250 gram)
1 grote vleestomaat
30 gram boter of margarine
½ theelepel tijm
¼ liter volle melk
2 kruidenbouillontabletten
3 eetlepels crème fraîche
zout
peper


Preien schoonmaken en stukje van 12 centimeter van wit van prei in ragfijne ringetjes snijden. In zeef wassen en laten uitlekken. Rest van prei in ringen snijden en wassen. In pan ruim water aan de kook brengen. Tomaat inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen. Tomaat halveren, vocht en zaadjes verwijderen en helften in stukjes snijden.
In (soep)pan boter smelten. Preiringen, aardappelblokjes en tijm erdoor roeren en afgedekt 10 minuten zachtjes laten smoren, af en toe omscheppen. Melk en ¾ liter water toevoegen en bouillontabletten erboven verkruimelen. Soep aan de kook brengen en afgedekt nog 10 minuten laten koken. Soep met staafmixer pureren. Crème fraîche met staafmixer erdoor mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Vlak voor serveren blokjes tomaat en ringetjes prei door soep scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande januari 1994

Geen opmerkingen: