zaterdag 16 september 2017

Sarimsakli Yogurtlu Havuc Köftesi (Het Egeïsch gebied, Turkije)

SARIMSAKLI YOĞURTLU HAVUÇ KÖFTESI (WORTELKROKETJES MET YOGHURT-KNOFLOOKSAUS)

1 bos bospeen
2 bosuitjes
2 eetlepels pijnboompitten
3 à 4 sneetjes oud witbrood
6 gewelde abrikozen
4 takjes peterselie
4 takjes munt
½ zakje verse dille (à 15 gram)
3 teentjes knoflook
1 ei (medium)
1 theelepel paprikapoeder
mespunt cayennepeper
zout
(versgemalen) peper
2 deciliter Griekse yoghurt
1 à 2 eetlepels citroensap
75 gram bloem
8 eetlepels zonnebloemolie


Wortels wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. Wortels in bodempje water in 5 à 7 minuten gaarkoken. Intussen bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden. Pijnboompitten in droge koekenpan licht goudbruin roosteren. Korstjes van sneetjes brood snijden en brood fijn verkruimelen. Abrikozen in stukjes snijden. Peterselie, munt en dille fijnknippen. Knoflook pellen en fijn snipperen. Wortels goed laten uitlekken en in keukenmachine doen. Bosui, abrikozen, verse kruiden, ei, ¾ van broodkruim, 2/3 van knoflook, paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper toevoegen en geheel tot samenhangend, niet te nat mengsel pureren. Zonodig extra broodkruim toevoegen. Pijnboompitten erdoor scheppen. In kommetje yoghurt losroeren met citroensap, rest van knoflook, zout en peper. Bloem in diep bord strooien. Van wortelmengsel 16 kroketvormige rolletjes vormen. In koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten. Kroketjes stuk voor stuk door bloem wentelen en in hete olie rondom in 8 minuten goudbruin en gaar bakken. Laten uitlekken op keukenpapier.
Serveren met yoghurt-knoflooksaus.

4 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Het Egeïsch gebied, Turkije
gerechtsoort : mezze

bron : Turkije : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Marmara, het Egeïsch gebied en Centraal-Anatolië (De streekkeukens van Europa) / Mieke van Laarhoven

Geen opmerkingen: