RUSSISCHE ZALMPASTEI
50 gram boter
300 ram zalmfilets, zonder vel
1 ui, fijngehakt
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel kurkumapoeder
zaad uit 2 groene kardemompeulen
150 gram champignons, in plakjes
geraspte schil van 1 biologische citroen
3 eetlepels bladpeterselieblaadjes
3 eetlepels gehakte dilletakjes
100 gram gare basmatirijst
500 gram bladerdeeg
3 hardgekookte eieren, gepeld en in parten
1 ei, losgeklopt
zeezout
versgemalen zwarte peper
SAUS
75 gram boter
sap van 1 citroen
2 theelepels gehakte dilletakjes
Smelt de helft van de boter in een koekenpan op halfhoog vuur en bak de zalmfilets 2 - 3 minuten per kant. Schep ze uit de pan en laat ze afkoelen. Doe de rest van de boter in de pan en fruit de ui 10 minuten of tot hij zacht is en goudgeel kleurt. Voeg de specerijen en de champignons toe en bak ze 5 minuten. Haal de pan van het vuur, laat de paddenstoelen afkoelen en roer de geraspte citroenschil, de kruiden en wat zout en peper erdoor. Schep tot slot voorzichtig de rijst erdoor. Rol het bladerdeeg uit tot een vierkante lap van 40 x 40 centimeter. Snijd de deeglap in twee vellen: het ene iets breder dan het andere. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het kleinste deegvel erop. Verdeel twee derde van het rijstmengsel over het deeg, maar laat rondom een rand vrij. Trek het visvlees uit elkaar en verdeel het erover, leg de partjes ei erop en verdeel tot slot de rest van het rijstmengsel erover. Bestrijk de rand van het deeg met wat losgeklopt ei. Leg het overgebleven deegvel over de vulling en druk de randen van de deegvellen stevig op elkaar. Plooi de randen met je vingers of druk ze stevig dicht met een vork. Kerf de bovenkant van de pastei in met een mes of prik hem in met een chekich. Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bewaar hem eventueel in de koelkast tot je hem gaat bakken. Verhit de oven tot 220°C. Bak de pastei 25 - 30 minuten in de oven tot hij goudbruin is. Laat hem 10 minuten rusten, voordat je hem in dikke plakken snijdt. Maak intussen de saus. Smelt de boter en voeg het citroensap en de dille toe. Serveer de saus apart in een kannetje.
6 personen
gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : visgerecht
bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten