zaterdag 11 februari 2017

Gebraden eend met appels (Polen)

GEBRADEN EEND MET APPELS

1 jonge eend (van 2 kilogram)
zout
marjolein
750 gram goudrenetten
ruim 100 gram boter
een paar blaadjes sla (ter garnering)


Was de eend. Wrijf deze van binnen en van buiten in met zout en met marjolein. Laat de eend 1 uur staan. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de appelen en was ze. Snijd ze in stukken en ontdoe deze van het klokhuis. Vul de buikholte van de eend ermee en naai de eend dicht. Verhit de boter in een braadslede. Leg de eend erin, met de borstzijde naar boven. Bedruip haar goed aan alle kanten met gesmolten boter en besprenkel haar met wat water. Begiet de eend tijdens het braden regelmatig met het braadvet. Braad de vogel al naar gelang de grootte in 1½ uur of langer gaar. Haal de eend uit de oven. Verwijder de draad. Snijd de eend in stukken en leg ze op een verwarmde schaal met appels eromheen. Giet een paar eetlepels jus over de eend en dien de rest op in een sauskom. Garneer met een paar blaadjes sla. Geef er bijvoorbeeld rode kool of bieten bij.

4 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj

Geen opmerkingen: