FISKESALAT MED PEPPERROTSAUS (NOORSE VISSALADE MET MIERIKSWORTEL)
300 gram ontvelde witvisfilets (kabeljauw, heilbot, heek …)
2 laurierbladeren
3 sjalotten (of 1 kleine ui), gesnipperd
flinke snuf gemalen saffraan, in 2 – 3 theelepels kokend water
1 eetlepel appelazijn
2,5 deciliter zure room
2 eetlepels mierikswortel (of 3 eetlepels mierikswortelcrème), versgeraspt
½ theelepel zout
½ theelepel witte peper
2 eetlepels gedroogde dille (of verse)
200 gram gerookte forel, in stukken van 2 centimeter
3 dunne sneden roggebrood
1 krop little gem, gewassen
2 grote tomaten, in dunne plakken
3 dikke augurken, in plakken
2 perfect hardgekookte eieren, gepeld en in plakken
Pocheer de vis met de laurierbladeren tot hij net gaar is (nog mooi en stevig). Giet af, verwijder de laurierbladeren en laat de vis afkoelen. Snijd in stukken van 2 centimeter. Doe de afgekoelde vis met de sjalotten in een kom. Meng het saffraanwater door de azijn. Klop de zure room erdoor, gevolgd door de mierikswortel, het zout en de peper en de helft van de dille. Giet de saus over de vis en meng zachtjes zonder dat de vis breekt. Zet het geheel afgedekt 1 uur in de koelkast. Voeg de gerookte forel toe aan de witvis en proef het mengsel (waarschijnlijk moet er meer zout bij). Rooster het roggebrood tot het knapperig is en snijd elke snede dan in 4 blokjes. Leg losse slabladeren op een bord (of individuele borden) en leg het roggebrood erop. Bedek elk stuk brood met een plak tomaat en schep hier wat fiskesalat op. Garneer de salade met de augurken en eieren en bestrooi met de resterende dille. Væ så godt, zoals ze in Oslo zeggen. eet smakelijk!
6 - 7 personen
gebied : Noorwegen
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Salmagundi : Inspirerende en originele salades uit het Midden-Oosten en verder / Sally Butcher
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten