woensdag 16 september 2015

Broodje porchetta

BROODJE PORCHETTA

2 eetlepels verse rozemarijn (fijngesneden)
2 eetlepels verse salie (fijngesneden)
3 eetlepels venkelzaad
1 eetlepel gedroogde rode peper
2 tenen knoflook (fijngesneden)
1 kilogram varkensbuik met huid, aan één stuk
extra vergine olijfolie
versgemalen zwarte peper
zeezout
6 harde broodjes
rucola


Maal de kruiden, rode peper en knoflook fijn in een keukenmachine. Leg het vlees met de velkant naar boven en maak met een scherp mes ruitvormige inkervingen. Snijd niet in het vlees, maar alleen in de huid en speklaag. Je kunt dit ook aan de slager vragen. Draai het vlees om en wrijf de bovenkant in met zout, peper en het kruidenmengsel. Rol het vlees op en bind om de 2 centimeter vast met keukentouw. Laat de porchetta minimaal 2 uur, maar liever nog 2 dagen onafgedekt in de koelkast op smaak komen. Wrijf vlak voor het aanbraden de speklaag in met wat olie, peper en zout. Verwarm de oven voor op 225°C. Braad het vlees om en om bruin in een koekenpan. Leg het vervolgens in een ovenschaal en braad 30 minuten in de oven. Dek nu de ovenschaal af met een stuk aluminiumfolie, draai de oven terug naar 150°C en laat 1,5 uur braden. Verwijder het folie en draai de oven nog 10 minuten op 225°C. Zo kan de buitenkant lekker knapperig worden. Snijd 6 harde broodjes open. Snijd plakken van de porchetta en beleg hiermee de broodjes. Maak af met wat rucola. Ook lekker met gekarameliseerde uien en balsamicoazijn.

6 personen

bereidingstijd : 2½ uur

gebied : Italië
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Proef& 7 september t/m 4 oktober 2015

Geen opmerkingen: