maandag 4 mei 2015

Fiambre (Guatemala)

FIAMBRE (EEN GUATEMALAANSE SALMAGUNDI)

300 gram vastkokende aardappels, in dikke plakken en gekookt
100 gram sperziebonen, in stukken van 5 centimeter, gekookt
1 bloemkool, in roosjes, geblancheerd
4 stengels selderij, in stukken van 5 centimeter, geblancheerd
1 bosje asperges, geblancheerd of uit blik
2 wortels, geschild, in dunne plakken, geblancheerd
12 jonge maïskolven, geblancheerd
2 middelgrote bieten, geschild, in plakken en gekookt
1 blik (400 gram) kikkererwten, uitgelekt
1 blik (400 gram) kidneybonen, uitgelekt
12 augurken, in de lengte in dikke plakken
200 gram olijven (welke kleur je maar wilt)
1 blik (400 gram) palmharten (of artisjokken)
12 zure uien, in kwarten
2 grote kroppen bindsla, grof gehakt
5 – 6 plakken Parmaham (of Serrano)
7 – 8 plakken salami
7 – 8 plakken chorizo
200 gram gare kip, in repen
200 gram gare rosbief of tong
1 blik ansjovisfilets, uitgelekt, elke filet in de lengte gehalveerd
10 grote, ongekookte garnalen, ongepeld
1 klein blik tonijn, in stukken
100 gram belegen kaas, in blokjes
100 gram witte kaas (zoals Caerphilly), verkruimeld
5 perfect hardgekookte eieren, in kwarten
12 radijsjes, in kleine kroontjes gesneden
1 paprika (rood of geel), in dunne ringen
2 deciliter extra vergine olijfolie
2 theelepels mosterd

DRESSING
3 deciliter azijn
½ bosje verse bladpeterselie
1 eetlepel kappertjes, gehakt
1 afgestreken theelepel gedroogde oregano
1 afgestreken theelepel tijm
3 – 4 kruidnagels
6 tenen knoflook, geperst
2 rode chilipepers, fijngesneden
2 theelepels suiker
zout
peper
2 – 3 laurierbladeren


Meng alle dressingingrediënten (behalve het laurierblad. Voeg zo nodig meer zout en peper toe en voeg dan de laurierbladeren toe. Doe de aardappels, bloemkool, selderij, asperges, wortels en maïs in een kom, bedek het mengsel met drie kwart van de dressing en zet het een nacht in de koelkast. Gebruik de resterende dressing voor de bieten (die houden we nog even apart zodat de kleur niet doorlekt). Giet de groenten de volgende dag af, maar bewaar de dressing (gooi de laurierbladeren wel weg). Meng de kikkererwten, kidneybonen, augurken, olijven, palmharten en zure uien erdoor. Strooi de sla over een grote schaal en schep het groentemengsel erop. Verdeel dan het vlees, de vis, kaas, eieren, radijsjes, paprika en uien erover. Wees zo artistiek als je wilt. Klop tenslotte de olijfolie en mosterd door de dressing. Voeg zo nodig meer zout en peper toe en sprenkel de dressing over de salade.

13 - 14 personen

gebied : Guatemala
gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Salmagundi : Inspirerende en originele salades uit het Midden-Oosten en verder / Sally Butcher

Geen opmerkingen: