zaterdag 15 maart 2014

Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing

GEBRADEN KIP MET SAFFRAAN, HAZELNOTEN EN HONING

1 grote biologische of scharrelkip in vier stukken verdeeld: borst en vleugel, poot en dij
2 uien, grof gesneden
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
een flinke snuf saffraandraden
sap van 1 citroen
4 eetlepels koud water
2 theelepels grof zeezout
1 theelepel zwarte peper
100 gram hazelnoten in het vlies
70 gram honing
2 eetlepels rozenwater
2 bosuien, grof gesneden


Vermeng de stukken kip in een schaal met uien, olijfolie, gember, kaneel, saffraan, citroensap, water, zout en peper. Laat dit minstens 1 uur marineren of zet het tot de volgende dag in de koelkast.
Verhit de oven tot 190°C. Spreid de hazelnoten uit op een bakplaat en rooster ze in de oven in 10 minuten lichtbruin. Hak ze grof en zet ze opzij. Verdeel de kip en de marinade op een bakplaat waarop alles royaal past. Leg de stukken kip met het vel boven en schuif de bakplaat in de oven. Bak de kip 35 minuten. Maal in die tijd honing, rozenwater en noten door elkaar tot een grove puree. Haal de bakplaat uit de oven, strijk een royale laag notenpasta op elk stukje kip zodat het is bedekt. Zet de kip nog 5 - 10 minuten in de oven tot de kip gaar en de notenlaag goudbruin is. Schep de kip in een serveerschaal en garneer met de gehakte bosui.

4 personen

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Ottolenghi : Het kookboek / Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Geen opmerkingen: