donderdag 30 september 2010

Caponata (Sicilië, Italië)

CAPONATA (ZOETZURE AUBERGINESALADE)

Ook aubergines zijn in Sicilië bijzonder geliefd, maar dit is niet altijd zo geweest. In de tijd van de Moorse overheersing zijn ze door de Moren ingevoerd, maar tot lang nadat de Moren weg waren, dacht men dat aubergines giftig waren. Zo denkt men er allang niet meer over en de aubergine wordt in grote hoeveelheden als voorgerecht gegeten, of als salade of als bijgerecht bij koude vlees- en visgerechten.

4 middelgrote aubergines, in blokjes
zout
olijfolie
1 ui, in ringen
30 g suiker
1 ¼ dl gezeefde tomaten
2 eetlepels azijn
3 eetlepels fijngehakte verse peterselie
75 g ontpitte groene olijven
2 stengels bleekselderij, kleingesneden
3 ansjovisfilets, kleingesneden


Doe de aubergines in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten uitlekken. Spoel ze af, dep ze droog met keukenpapier en bak ze rondom goudbruin in een laag hete olijfolie. Laat ze weer uitlekken. Fruit de uienringen zacht in 2 eetlepels olijfolie, voeg de suiker n de gezeefde tomaten toe en laat het geheel zachtjes inkoken tot een donkere, roodbruine saus. Roer azijn, peterselie, olijven, bleekselderij en ansjovis door de saus en laat deze nog 15 minuten al roerend doorkoken op een laag vuur. Voeg de aubergines aan de tomatensaus toe en laat de caponata volkomen afkoelen.

4 personen

land : Italië (Sicilië)
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De regionale keuken van Italië / Jan Morgan

Geen opmerkingen: