Vietnamezen kunnen rijst op veel manieren bereiden. Hoewel dit recept er heel
gewoon uitziet, is de aanpak totaal anders dan de gewone manier om witte
rijst klaar te maken. De rijst zwelt niet zo op als bij andere methoden
waarbij het kookvocht wordt geabsorbeerd, maar krijgt er een lekkere
nootachtige smaak door. Hij smaakt als de gebakken rijst die u in een
Chinees restaurant krijgt en past uitstekend bij roerbakschotels. Neem er
langkorrelrijst en arachideolie voor; deze olie verbrandt niet bij hoge
temperaturen.
225 gram rijst
3 eetlepels arachideolie
600 milliliter heet water
zout
Verhit de olie in een pan met zware bodem. Voeg de rijst toe en fruit die al
roerend gedurende circa 5 minuten, totdat de rijst doorschijnend is.
Schenk er nu het hete water bij, dat direct zal gaan koken. Breng het
mengsel op smaak met wat zout. Neem warmte terug, dek de pan af en laat de
rijst 10 - 15 minuten heel zachtjes koken, of tot al het water is
geabsorbeerd, maar de rijst nog vochtig is.
Zet de warmtebron uit en laat de afgedekte pan nog enkele minuten staan op
de afkoelende kookplaat, of zet hem op een warmhoudplaatje. Dien de rijst
op.
4 - 6 personen
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten
land : Vietnam
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten
uit de hele wereld / Troth Wells
Geen opmerkingen:
Een reactie posten