In 1786 legde kapitein Francis Light een claim op Penang voor Engeland. Hij
laadde zijn scheepskanon met zilverlingen en vuurde het af op het oerwoud,
waarbij de munten ver weg naar alle kanten op het vasteland terechtkwamen.
Zijn Indiase arbeiders werden erop uitgestuurd om het zilver weer terug te
halen - en maakten daarbij op een handige manier het land vrij van
vegetatie. Tegenwoordig is het voornamelijk door Chinezen bevolkte Penang
een drukke stad, waarin de bijzondere, oude gebouwen door de moderne worden
overheerst. Op het platteland is het leeftempo wat rustiger. De rijstteelt
is daar de belangrijkste inkomstenbron voor de Maleise bevolking. Deze
Maleise kerriepasta vergt door zijn scherpte nogal wat van de smaakpapillen.
De pasta is goed te combineren met gekookte spinazie (1 eetlepel pasta op
500 gram spinazie) en u kunt er ook kip mee bestrijken voor en tijdens het
grilleren.
2 - 4 gedroogde rode chilipepers, van zaadjes ontdaan en fijngehakt
2 eetlepels fijngehakt vers citroengras of 3 eetlepels gedroogd citroengras
(verkrijgbaar bij Chinese of Aziatische toko's)
2 eetlepels geraspte verse limoenschil
1 eetlepel fijngehakte sjalotjes of rode ui
5 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel laospoeder
1 theelepel kardemompitten
1 theelepel gemalen foelie
1 theelepel zwarte peperkorrels
2 theelepels karwijzaad
1 eetlepel fijngehakte verse koriander
Week de gedroogde chilipepers en ook de andere gedroogde ingrediënten 30
minuten in een scheutje water. Laat ze uitlekken en bewaar het water voor
later.
Pureer vervolgens alle ingrediënten met een keukenmachine en voeg eventueel
enkele druppels van het weekvocht van de chili's toe tot er een gladde pasta
ontstaat.
1½ - 2 deciliter
land : Maleisië (Penang)
gerechtsoort : saus
bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige
gerechten / Troth Wells
Geen opmerkingen:
Een reactie posten