Gevogelte is al eeuwenlang heel geliefd in de Egyptische keuken. Vogels
worden vaak levend aangeboden op de markt of bij de poelier, alwaar ze
geslacht en geplukt worden. Claudia Roden vertelt hoe sommige boeren en
winkeliers vlak voor de slacht een handvol graankorrels door de strot duwen,
zodat het gewicht hoger lijkt! Dit luxe en erg lekkere kipgerecht is heel
populair in Egypte. Oorspronkelijk werd het bindmiddel (kishk) gemaakt van
in zure melk gekookte tarwe, die daarna werd gedroogd in de zon; in
halfvochtige toestand kan men er balletjes of staafjes van vormen. Ze werden
als zoet hapje gegeten of gebruikt om soepen en stoofschotels te binden.
1 middelgrote scharrelkip
4 uien, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
2 takjes peterselie
5 - 6 kardemompeulen, gekneusd
zeezout
6 zwarte peperkorrels
2 eetlepel arrowroot (natuurvoedingswinkels) of aardappelzetmeel
4 eetlepels yoghurt
sap van ½ citroen
1 eetlepel boter
2 eetlepels olie
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
Doe de kip met een van de uien, de bleekselderij, peterselie, kardemom, zout
en peperkorrels in een grote pan. Overgiet alles met water en breng dit aan
de kook. Laat de kip 1 - 1½ uur zachtjes trekken tot hij helemaal gaar is.
Schep hem uit de pan, ontvel en ontbeen hem en houd het vlees apart. Doe de
botten weer in de pan en laat ze nog 1 uur trekken. Laat de bouillon
enigszins afkoelen, zeef hem en gooi de botten weg.
Meng de arrowroot of het aardappelzetmeel in een kommetje aan met de yoghurt
en het citroensap en roer er geleidelijk 5 - 6 grote lepels kippenbouillon
door. Schenk het mengsel in een pannetje een kook dit 10 - 15 minuten op
laag vuur tot een vrij dikke saus. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit intussen de boter met de olie in een pan en bak hierin de resterende
uien met de knoflook goudbruin. Schep de uien door de yoghurtsaus.
Hebt u een magnetron, leg dan de stukken gare kip in een schaal, schep de
saus erover en verwarm het geheel afgedekt 3 - 4 minuten op vol vermogen. U
kunt de stukken kip ook in een wijde pan leggen, de saus erover scheppen en
alles op laag vuur verwarmen. Serveer hierbij rijst en een groene salade.
4 personen
land : Egypte
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Aan tafel met de farao's : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude
Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson
Geen opmerkingen:
Een reactie posten