dinsdag 9 september 2025

Flensjesbuideltjes met vis en romige kreeftensaus

FLENSJESBUIDELTJES MET VIS EN EEN ROMIGE KREEFTENSAUS

150 gram champignons
zout
peper
1 preiblad
400 gram gefileerde zeeduivel
35 gram boter
½ deciliter cognac
½ citroen, uitgeperst
125 gram belegen Goudse kaas
½ blik kreeftensoep
2 deciliter crème fraîche
4 grote, dunne flensjes (zelfgemaakt of gekochte Bretonse crêpes)


Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en blancheer ze 1 minuut in kokend water met wat zout. Laat ze uitlekken in een zeef. Was het preiblad onder koud stromend water en snijd het in de lengte in smalle reepjes. Blancheer de preilinten een paar seconden in kokend water om ze soepel te maken; laat ze uitlekken en dep ze droog.
Snijd de zeeduivel in kleine dobbelsteentjes, bestrooi deze met zout en peper en bak ze goudbruin en gaar in de hete boter. Verwarm de cognac in een grote lepel die u boven de gasvlam houdt, laat de borrelende vloeistof vlam vatten door de lepel schuin te houden en giet de brandende cognac over de vis. Schep de visblokjes zodra de vlammetjes gedoofd zijn uit de pan en laat ze uitlekken in een zeef. Besprenkel ze met een beetje citroensap.
Snijd de kaas in kleine dobbelsteentjes. Verwarm de kreeftensoep in een sauspan, onder toevoeging van de champignonplakjes en de rest van het citroensap. Voeg de crème fraîche toe en laat de saus door en door heet worden, maar niet koken.
Warm de flensjes op, bijvoorbeeld door ze op een bord te leggen en het geheel – afgedekt met folie – op een pan met kokend water te zetten. Warm de visblokjes en de helft van de kaasblokjes op in een paar lepels saus. Bedek elk flensje met een kwart van de ragout. de randen omhoog en draai ze een halve slag, zodat een buideltje wordt verkregen; bind het geheel dicht met één of twee preilinten. Zet de buideltjes op voorverwarmde orden. Roer de resterende kaasblokjes door de saus en laat deze nog even doorwarmen. Giet een paar lepels saus om de flensjesbuideltjes en serveer de rest in een sauskom. Geef er zeekraal of haricots verts bij.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Kaas à la carte : Culinaire verrassingen met Nederlandse kaas / Het Nederlands Zuivelbureau

Geen opmerkingen: