vrijdag 13 september 2024

Abrikozen-linzensoep (Armenië)

ABRIKOZEN-LINZENSOEP

3 eetlepels olijfolie
1 grote ui, fijngehakt
1 grote wortel, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
60 gram gedroogde abrikozen, gehakt
1 theelepel komijnzaad
4 tomaten, ontveld en in blokjes
300 gram rode splitlinzen, gespoeld
1 liter hete groentebouillon
2 eetlepels tijmblaadjes
sap van 1 citroen
een handvol bladpeterselieblaadjes, fijngehakt
zeezout
versgemalen zwarte peper


Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui en de wortel tot ze zacht en zoet zijn. Voeg de knoflook, de abrikozen en het komijnzaad toe en bak ze tot hun aroma’s vrijkomen. Schep de tomatenblokjes erdoor en bak ze een paar minuten mee tot ze stukgaan.
Voeg de linzen toe, giet de hete bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de soep 20 minuten pruttelen of tot de linzen zacht zijn. Roer de tijmblaadjes en het citroensap erdoor en haal de pan van het vuur.
Pureer de helft van de soep in een blender en giet de soep terug in de pan. Je kunt de soep ook licht pureren in de pan met een staafmixer, maar hij moet wel een beetje robuust blijven. Leng de soep zo nodig aan met wat extra vocht en voeg zout en peper naar smaak toe.
Serveer de soep heet en garneer elke kom flink met veel fijngehakte peterselie.

4 - 6 personen

gebied : Armenië
gerechtsoort : soep

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: