dinsdag 24 oktober 2023

Bulgogi (Korea)

BULGOGI

Dit is een van de geliefdste gerechten in Korea. Het vlees wordt op een barbecue of op een speciale grill, die lijkt op een omgekeerde wok, geroosterd.

500 gram entrecôte à la minute
stukje verse gemberwortel van 2 centimeter
2 teentjes knoflook
5 eetlepels Chinese sojasaus
2 eetlepels bruine basterdsuiker
3 eetlepels sesamolie
1 krop sla (batavia of lollo Biondo)
6 bosuitjes
2 knapperige, frisse appels (bijvoorbeeld Granny Smith)
1 à 2 eetlepels citroensap


Snijd de entrecoteplakjes in repen van 3 à 4 centimeter breed. Schil de gember en de knoflook en hak beide heel fijn. Klop in een kom de sojasaus, de suiker, de knoflook, de gember en e sesamolie door elkaar. Schep het vlees erdoor en marineer het, afgedekt, minimaal 30 minuten in de koelkast.
Haal de slabladeren los, was ze, sla ze droog en leg ze op een schaal. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in reepjes. Was de appels, halveer ze, verwijder het klokhuis, snijd de appels in dunne partjes en bedruppel ze met wat citroensap. Leg de bosuitjes en de appelpartjes ook op de schaal. Bewaar alles, afgedekt, tot gebruik in de koelkast.
Steek de barbecue aan of verwarm de contactgrill of de grillpan voor. Gril telkens enkele plakjes vlees in 2 minuten bruin vanbuiten en rosé vanbinnen. Neem een blaadje sla, leg er een plakje vlees, wat bosui en partjes appel op. Vouw het slablad erom en eet het uit de hand. Lekker met mihoensalade.

4 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 50 / 15 minuten

gebied : Korea
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Barbecue! / Anneke Ammerlaan

Geen opmerkingen: