zondag 17 september 2023

Radicchio, Zucchine e Indivia al Gratin (Italië)

RADICCHIO, ZUCCHINE E INDIVIA AL GRATIN (RADICCHIO-, WITLOF- EN COURGETTEGRATIN)

Groenten ‘au gratin’ zijn een heerlijke, gemakkelijke oplossing als u problemen hebt met het wintermenu. Probeer het ook met bloemkool, spruitjes, raapjes, selderij of venkel. Als u wilt kunt u de béchamel met olijfolie maken in plaats van met boter en melk.

2 kroppen radicchio, in de lengte in vieren gesneden
2 struiken witlof, in de lengte in vieren gesneden
4 courgettes, gehalveerd
60 gram emmenthaler, geraspt

BÉCHAMEL
500 milliliter melk
60 gram boter
30 gram patentbloem
zout
peper
geraspte nootmuskaat


Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een ovenvaste schaal in met boter. Schik er de radicchio, witlof en courgette in en bedek de groenten met een stuk aluminiumfolie. Zet 1 uur in de oven. Draai de groenten zo nu en dan om. Haal de groenten uit de oven en laat ze op een bord afkoelen.
Zet de oven nu op 200°C.
Smelt voor de béchamel de boter in een pan boven een lage vlam. Voeg de bloem toe en roer goed. Voeg al roerend, beetje bij beetje de melk toe. Breng aan de kook en blijf roeren tot de saus bindt. Voeg peper en zout naar smaak en een snufje nootmuskaat toe.
Maak de ovenvaste schaal schoon, vet hem nogmaals in met boter en schik er e radicchio, witlof en courgettes in.
Giet de béchamel over de groenten en strooi er de kaas over. Zet nog 20 minuten in de oven. Dien het gerecht heet op.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers / Emanuela Stucchi

Geen opmerkingen: