MOSTARDA DI COTOGNA (KWEEMOSTERD)
Dit is wat in bredere zin in het Engels een relish of chutney heet. Het wordt meestal gemaakt van een mengsel van verschillende soorten fruit in een ingedikte zoetzure siroop met veel kruiden en specerijen. Voor de mostarda’s van Italië, waarvan in het bijzonder die uit Cremona en Venetië geprezen worden, zijn verschillende bereidingswijzen mogelijk, met suiker of met honing, met mosterdolie, mosterdpoeder of mosterdzaad, met wijn of met water. Iedereen kan dus zijn eigen versie samenstellen.
750 gram kweeperen
250 gram gedroogde vijgen
3 kopjes honing
1 citroen
½ kopje hele mosterdzaadjes
1 kopje droge witte wijn
Snijd het fruit in stukjes en zet het net onder water in een pan met dikke bodem. Voeg er 1 eetlepel honing en het sap en de geraspte schil van 1 citroen aan toe.
Kook het fruit een halfuur lang op middelhoog vuur in (zonder deksel). Af en toe roeren. Laat het dan afkoelen.
Verwarm in een andere pan de wijn, met de rest van de honing. Kook de siroop in tot een derde en roer het mosterdzaad erdoorheen. Laten afkoelen.
Meng het fruitmengsel met de honingsiroop. In weckflessen doen en laten opstijven in de koelkast.
8 personen
gebied : Italië
gerechtsoort : saus
bron : Het rijk van kwee en vijg / Ria Loohuizen
maandag 18 september 2023
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten