zaterdag 20 oktober 2018

Arnold's gebraden kip met karwij-cranberryvulling

ARNOLD’S GEBRADEN KIP MET KARWIJ-CRANBERRYVULLING

70 gram boter
3 eetlepels karwijzaad, geroosterd en licht gekneusd
7 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
1 hele kip (1,4 kilogram)
3 - 4 flinke stengels bleekselderij, in blokjes van 1 centimeter (300 gram)
1 ui, in blokjes van 1 centimeter (140 gram)
100 gram gedroogde cranberry’s
100 gram gekookte en gepelde kastanjes, grof gehakt
4 - 5 sneden tarwe-rogge zuurdesembrood, korsten verwijderd, in stukken van 2 centimeter gescheurd (100 gram)
15 gram peterselie, grofgesneden
120 milliliter kippenbouillon
zout
zwarte peper


Laat voor de marinade 30 gram boter smelten en roer er 1 eetlepel karwijzaad, 2 tenen knoflook, de suiker en ½ theelepel zout door. Leg de kip in een grote kom, wrijf de marinade rondom in het vlees en zet opzij.
Verhit de oven tot 190°C.
Doe voor de vulling de overgebleven 40 gram boter in een grote pan met antiaanbaklaag en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg de overgebleven 2 eetlepels karwijzaad toe en bak ze 2 minuten tot ze geuren. Doe de overgebleven 5 tenen knoflook, de bleekselderij, ui, cranberry’s, kastanjes en 1 theelepel zout erbij. Bak alles 12 - 13 minuten onder regelmatig roeren tot het goudbruin en gaar is. Stort het mengsel in een middelgrote kom en roer het brood, de peterselie en bouillon erdoor.
Leg de kip in een kleine braadslee. Bestrooi met een royale snuf zout en wat versgemalen peper en stop de vulling in de buikholte. Schep eventuele overgebleven vulling in een ovenschaal en zet deze 30 minuten voor de kip gaar zal zijn in de oven.
Braad de kip in 70 - 75 minuten gaar, bedruip hem om de 20 minuten tot het vel goudbruin en krokant is en er helder vocht uit de kip loopt als u een mes in het dikste deel van de dij steekt. Haal de kip uit de oven en laat hem voor het serveren 10 minuten rusten. Zet ook de eventuele overgebleven vulling op tafel.

4 personen

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth

Geen opmerkingen: