EEND MET PEREN
2 eetlepels olijfolie
1 eend, in 8 stukken verdeeld
2 Spaanse uien, gepeld en kleingesneden
1 wortel, kleingesneden
2 tomaten, ontveld, van zaadjes ontdaan en kleingesneden
1 kaneelstokje
1 theelepel gehakte verse tijm
2 deciliter kippenbouillon
4 eetlepels Spaanse coñac
4 stevige peren, geschild, gehalveerd en van klokhuizen ontdaan
1 teentje knoflook, gepeld
10 geroosterde amandelen
zout
versgemalen zwarte peper
eventueel verse kruiden om te garneren
Verhit de olie in een pan en bak hierin de stukken eend in enkele porties in 10 minuten bruin. Keer de stukken om en bak de andere kant 8 minuten tot ook deze lichtbruin is. Laat de stukken eend op keukenpapier uitlekken.
Fruit de uien en de wortel 3 minuten in de bakolie. Schep er de tomaten, het kaneelstokje en de tijm door en fruit alles nog 2 minuten. Schenk de bouillon in de pan en laat het mengsel 20 minuten zachtjes koken.
Verwijder het kaneelstokje en pureer de rest in de foodprocessor of blender, of wrijf alles door een zeef. Doe de saus terug in de pan, voeg de coñac toe en kook alles 1 - 2 minuten. Leg er de stukken eend in en laat ze 5 - 10 minuten zachtjes stoven.
Kook in die tijd de peren 15 minuten in een pannetje met water tot ze zacht zijn.
Wrijf in een vijzel het knoflook en de amandelen fijn. Werk er een scheutje van het kookvocht van de peren door en roer het mengsel door de saus bij de eend. Verdun de saus eventueel met nog wat kookvocht van de peren. Breng de saus op smaak met wat zout en peper. Leg de stukken eend op een warme schaal en schenk er de saus over. Leg de peren om de eend heen. Garneer het gerecht eventueel met wat kruiden.
4 personen
gebied : Spanje
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tapas en andere Spaanse gerechten / Hilaire Walden
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten