donderdag 10 mei 2018

Spieringen in pikante bouillon (Thailand)

SPIERINGEN IN PIKANTE BOUILLON

800 gram spieringen
250 gram middelgrote, ongepelde garnalen
4 eetlepels plantaardige olie
1 liter water
1 theelepel zout
2 stengels sereh (citroengras)
40 gram gemberwortel
3 - 4 chilipepers
4 citroenbladeren (djeroek poeroet)
2 lente-uitjes (indien gewenst)
1 - 2 theelepels sap van djeroek poeroet-vruchtje
fijngehakte koriander (indien gewenst)


Spoel de spieringen kort af onder de koude kraan. Laat ze vervolgens uitlekken. Was de garnalen, draai de staarten los en verwijder de zwartkleurige darmen: dit gaat het beste als u ze aan het uitstekende eindje uittrekt, zonder ze te laten breken. Pel de garnalen vervolgens en bewaar ze dan tot gebruik in de koelkast.
Verhit de olie in een ruime wok en bak hierin de garnalenpantsers tot ze felrood zijn. De pantsers geven de bouillon zijn krachtige smaak. Voeg het water toe en strooi er zout naar smaak bij.
Was de sereh en snijd de stengels vervolgens in de lengte doormidden. Schil de gemberwortel. Snijd de sereh en de gemberwortel in kleine stukjes. Was de chilipepers, halveer ze en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Was de citroenbladeren en snijd ze eenmaal doormidden. Was de lente-uitjes en snijd ze in dunne ringetjes.
Voeg de sereh, gember, chilipepers en het citroenblad toe aan de bouillon en laat deze vervolgens 30 minuten trekken boven een laag vuur. Zeef de bouillon door een puntzeef in een schone pan.
Snijd de schoongemaakte garnalen klein en voeg ze toe aan de bouillon. Voeg de visjes en desgewenst de lente-uitjes toe. Breng de bouillon opnieuw aan de kook. Verwarm hem tot de vis gaar is: beslist niet langer. Breng de bouillon op smaak met het djeroek-poeroetsap. Bestrooi desgewenst met koriandergroen en dien op.

4 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : visgerecht

bron : Zee- en zoetwatervis (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Geen opmerkingen: