zondag 1 april 2018

Kreatopitakia (Griekenland)

KREATOPITAKIA (VLEESPASTEITJES)

250 gram gehakt
1 eetlepel geraspte ui
2 eetlepels tomatensap
snufje kaneel of tikje nootmuskaat
zout naar smaak
peper naar smaak
3 afgestreken eetlepels ongezouten boter
8 vellen filodeeg
gesmolten boter


Maak de vleesvulling door 250 gram gehakt aan te maken met een eetlepel geraspte ui, twee eetlepels tomatensap, snufje kaneel of tikje nootmuskaat plus zout en peper naar smaak. Smelt daarna drie afgestreken eetlepels ongezouten boter in een braadpan en laat het gehakt er een kwartier zachtjes in bakken onder geregeld doorscheppen. Voeg een scheutje warm water toe als het mengsel te droog wordt. Laat het mengsel afkoelen.
Snijd acht vellen filodeeg in lange repen van zes centimeter breed en bestrijk ze met gesmolten boter. Leg aan het uiteinde van zo’n reep een flinke theelepel vulling en vouw de reep zigzaggend op, zodat er een driehoekig pakje ontstaat. Leg ze op een ingevet bakblik en bestrijk ze nog met wat gesmolten boter. Bak ze in een voorverwarmde oven van 175 °C goudbruin en bros. In olijfolie frituren kan ook, maar laat ze dan eerst nog op keukenpapier uitlekken alvorens ze gloeiendheet op te dienen.

4 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Griekse keuken bij u thuis / Joyce Stubbs

Geen opmerkingen: