woensdag 18 april 2018

Gevulde kalkoen (Griekenland)

GEVULDE KALKOEN

1 kalkoen van 6 - 7 kilogram met organen
zout
peper
sap van 1 citroen
gesmolten boter
500 gram kastanjes
2 - 3 stengels bleekselderij
1 - 2 middelgrote uien
100 gram boter
2 - 3 koppen geroosterd paneermeel
100 gram sultana rozijnen of rozijnen zonder pitten
6 - 8 ontpitte zwarte olijven
¼ liter bouillon van de maag en hals van de kalkoen


Verwijder het borstbeen van de kalkoen, was hem en maak hem droog. Wrijf de kalkoen van buiten en binnen in met zout, peper en citroensap. Bestrijk hem met boter en laat de vogel een half uur rusten.
Pof de kastanjes, schil ze en snijd ze klein. Snij de bleekselderij in kleine stukken. Fruit de gesnipperde ui in de boter, voeg de kleingesneden lever toe en laat alles een paar minuten smoren. Meng het paneermeel erdoor, voeg de rest van de droge ingrediënten toe en giet tot slot de bouillon erbij. Roer goed en breng het mengsel aan de kook. Voeg indien nodig wat bouillon toe, maar de vulling mag niet te nat worden. Laat de vulling afkoelen voordat hij gebruikt wordt.
Vul de kalkoen voorzichtig met deze massa en naai de opening dicht of maak ze dicht met houten prikkers. Bind de kalkoen op, maar leid de draad niet over de borst om het vel niet te beschadigen. Wrijf het vlees nog eens in met zout, peper en boter. Braad de vogel in 4½ uur in de oven op 200°C gaar. De braadtijd hangt natuurlijk af van de grootte van de vogel. De kalkoen mag niet te stevig gevuld zijn, omdat de vulling tijdens het braden nog zal uitzetten. Als u wat vulling overhebt kunt u daarvan balletjes maken. Rol deze eerst door een geklutst ei en dan door paneermeel. Bak ze. Deze balletjes worden in Griekenland bij de gevulde kalkoen geserveerd.

10 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke

Geen opmerkingen: