woensdag 7 maart 2018

Volkorencroissants

VOLKORENCROISSANTS

1 zakje gedroogde gist
2 theelepels suiker
150 gram bloem
400 gram volkorenmeel
zout
150 gram koude boter of margarine


In kopje met suiker en 1 deciliter lauw water gist oplossen volgens gebruiksaanwijzing. In kom doen: 100 gram bloem, volkorenmeel en 1 theelepel zout. Gistmengsel en 2 deciliter lauw water erdoor roeren. Tot soepel deeg kneden. Aanrecht bestuiven met bloem. Deeg uitrollen tot lap van ½ centimeter dik. Boter in 12 plakjes snijden. Helft van deeglap met boter bekleden. Lap dubbelklappen. Nog 2 x dubbelklappen. Uitrollen tot lap van ½ centimeter dik. Lap in drieën vouwen en dubbelklappen. In plasticfolie verpakken. In koelkast 30 minuten laten rusten. Dit nog 2 x herhalen (uitrollen, opvouwen en rusten). Bakplaat invetten. Deeg uitrollen tot lap van 35 x 35 centimeter. Lap halveren. Halve lappen elk in 3 lapjes van 12 x 17 centimeter snijden. Lapjes diagonaal halveren zodat 12 driehoeken ontstaan. Driehoeken vanaf brede kant oprollen zodat croissants ontstaan. Croissants iets ombuigen en op bakplaat leggen. Op warme plaats afgedekt 30 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225°C. In midden van oven croissants in 20 minuten goudbruin en gaar bakken. Op taartrooster laten afkoelen.
Croissants op schaal leggen.

12 stuks

voedingswaarde : 240 kcal per stuk
voor- / bereidings- / wachttijd : 60 / 1 / 120 minuten

gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Tip maart 1989

Geen opmerkingen: