dinsdag 2 mei 2017

Murghi Biryani (Pakistan)

MURGHI BIRYANI

Biryani is een gerecht van pilav met kip dat van Midden Aziatische origine is en vooral een specialiteit van het noordwesten van Pakistan was. Nu is het gerecht overal in het land populair.

400 gram rijst
30 gram ghee of gesmolten boter
1 theelepel zout
2 braadkuikens, elk in zessen gesneden
1½ deciliter Bulgaarse yoghurt
2 theelepels geraspte ui
2 theelepels zout
2 uien
2 teentjes knoflook
stukje verse gemberwortel (of 1 theelepel gemberpoeder)
1 theelepel kaneel
4 kruidnagels
6 hele kardemomzaden (of gemalen kardemom)
1 theelepel gemalen foelie
eventueel paar blaadjes munt
enkele korianderblaadjes (of 1 theelepel korianderzaadjes)
1 scherp pepertje
100 gram ghee of gesmolten boter
½ liter kippenbouillon
enkele saffraandraadjes
2 uien
30 gram geschaafde amandelen
2 hard gekookte eieren


Zet de rijst op met ghee, zout en 3 deciliter water. Laat het water aan de kook komen, temper het vuur en laat de rijst zo 5 minuten koken. Neem de pan van het vuur. Wrijf de stukken kip in met een mengsel van yoghurt, geraspte ui en zout en laat ze zo 2 uur staan.
Stamp fijngesneden ui, knoflook, en gemberwortel, kaneel, kruidnagels, kardemom, foelie, munt, koriander, het pepertje en een eetlepel water tot een homogene massa of doe dit in een elektrische mixer. Fruit het kruidenmengsel enkele minuten in de helft van de gesmolten boter, laat het afkoelen en roer het door de stukken kip. Laat de rest van de boter heet worden en braad hierin de stukken kip aan, zonder eerst het yoghurt- en kruidenmengsel te verwijderen. Neem de stukken kip na 20 minuten uit de pan.
Schep in een licht beboterde vuurvaste schaal om en om lagen rijst en kip. Week de saffraandraadjes 5 minuten in een lepel koud water en meng saffraan en het gekleurde water door de kippenbouillon. Giet de hete bouillon over de biryani en zet de schaal drie kwartier in een voorverwarmde, niet al te hete oven. Snijd de laatste twee uien in dunne schijfjes en fruit deze in boter. Garneer de biryani met deze schijfjes ui, amandelen en hardgekookte eieren.

6 personen

gebied : Pakistan
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Elseviers Culinaire Atlas / Jane Grigson

Geen opmerkingen: