donderdag 9 juli 2015

Pescado Yucateco (Yucatán, Mexico)

PESCADO YUCATECO (VIS MET OLIJVEN EN PAPRIKASAUS)

3 eetlepels olijfolie
2 grof gehakte uien
1 klein flesje gevulde olijven, in vieren gesneden
5 lepels grof gehakte, zoete, rode paprika, verse of uit blik
2 eetlepels verse, grof gehakte koriander
1 theelepel orleaan- (achiote)zaad, in een vijzel fijngewreven
8 eetlepels vers sinaasappelsap
4 eetlepels vers citroensap
½ theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
1 eetlepel zachte boter
een stevige vis (met wit vlees) van ongeveer 2 kilogram, met kop en staart intact
2 fijngehakte harde eieren
1 of 2 in smalle reepjes gesneden kroppen sla, gecombineerd met wat in plakjes gesneden radijs


Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olijfolie tot er damp afslaat. Doe de uien erin en laat op klein vuur 5 minuten bakken tot zij zacht en doorschijnend, maar niet bruin zijn. Roer af en toe om. Voeg de olijven toe en de rode paprika’s, de koriander en orleaanzaadjes en laat, nu en dan roerend, nog 3 minuten door pruttelen. Voeg dan vruchtensap, zout en peper toe. Smeer bodem en zijkanten van een vuurvaste schotel met de zachte boter in en leg hierin de vis. Giet er de saus over. Laat zonder deksel gedurende 30 minuten op de middelste richel van de oven bakken, de vis iedere 10 minuten bedruipend met de saus. De vis is gaar, als het visvlees stevig aanvoelt als men er met een vinger tegen duwt. Laat niet te lang bakken! Serveer de vis in de ovenschotel, met gehakt ei bestrooid, of leg de vis met een schuimspaan voorzichtig op een grote, verwarmde schaal; giet de saus erover, garneer met ei of met de fijngesneden sla en radijs.

8 personen

gebied : Yucatán, Mexico
gerechtsoort : visgerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken / Jonathan Norton Leonard

Geen opmerkingen: