zondag 3 augustus 2014

Badenjan Wya Choban (Syrië)

BADENJAN WYA CHOBAN (AUBERGINESCHOTEL)

De Griekse kefalotiri is de beste soort kaas om in dit recept te verwerken - u kunt hem vaak kopen bij een Griekse winkel. Deze kaas heet zo omdat hij de vorm van een hoofd heeft - kefali is het Griekse woord voor hoofd (cephalo in het Latijn). In plaats van de kefalotiri kunt u Parmezaanse of belegen kaas gebruiken.

3 eetlepels olijfolie
2 eieren
1 eetlepel melk
zout
peper
2 aubergines, in dunne plakjes gesneden
6 vleestomaten, in dunne plakjes gesneden
100 g kefalotiri kaas, geraspt
6 eetlepels fijngehakte verse peterselie

SAUS
1 ei
1 kleine ui, geraspt
½ theelepel majoraan
2 eetlepels tomatenpuree
3 eetlepels water
zout
peper


Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de olie in een grote koekenpan en laat hem zachtjes doorwarmen terwijl u de aubergines bereidt.
Klop de eieren met de melk en wat zout en peper.
Wentel de plakjes aubergine één voor één door het eimengsel en bak ze aan beide kanten goudbruin in de hete olie. Laat de aubergines op keukenpapier uitlekken.
Verdeel de helft van de plakjes aubergine over een ingevette ondiepe ovenvaste schaal. Bedek ze met wat plakjes tomaat en bestrooi met wat geraspte kaas en peterselie. Herhaal dit tot alle ingrediënten gebruikt zijn.
Meng de ingrediënten voor de saus in een kom en klop er voldoende water door tot er een gladde saus ontstaat.
Giet de saus over het auberginemengsel, dek de schaal af en bak het gerecht circa 30 minuten in de oven. Verwijder het deksel en laat het nog 15 minuten doorbakken tot de bovenkant goudbruin is. Dien direct op met gekookte rijst of bulgur.

4 - 6 personen

land : Syrië
gerechtsoort : eigerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

Geen opmerkingen: