GESTOOFDE EEND MET ROOMSAUS
1 jonge eend (ca. 2 kilogram)
zout
100 gram boter
100 gram ui
1 klein laurierblad
4 pimentkorrels
1/8 liter zure room
20 à 30 gram bloem
wat paprikapoeder
peper
citroensap
1 eetlepel fijngehakte dille of peterselie
Was de eend en droog deze af. Zout de eend van binnen en van buiten. Laat dit 1 uur intrekken. Verwarm de oven voor op 200°C. Smelt de boter in een braadslede en leg de eend erin. Bedruip de eend aan alle kanten en besprenkel met water, ook tijdens het braden. Laat de eend lichtbruin worden. Haal de eend uit de oven en snijd deze in stukken. Leg ze in een stoofpan. Voeg in ringen gesneden ui, laurierblad en pimentkorrels toe. Giet er ¼ l kokend water en het braadvet bij. Zet het deksel op de pan en laat het gerecht zachtjes gaar stoven. Neem de eendstukken uit de pan en leg ze op een verwarmde schaal. Zeef de jus. Roer de room op kamertemperatuur en de bloem erdoor. Vermeng dit met jus. Voeg er ook wat paprikapoeder, peper, citroensap en eventueel zout naar eigen smaak toe. Laat alles al roerend even doorkoken. Giet deze roomsaus over het vlees en bestrooi het gerecht met fijngehakte dille of peterselie. Serveer met bloemkool of spruitjes.
6 personen
land : Polen
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : De Poolse keuken / Stasia Bugaj
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten