maandag 7 maart 2011

Pastilla met duif en amandelen (Marokko)

PASTILLA MET DUIF EN AMANDELEN

ongeveer 10 ouarka (loempiavellen of filodeegvellen) (170 gram)
6 duiven (of kip)
1 kilo hele amandelen
1 kilo uien, fijngehakt
12 eieren
3 volle theelepels kaneelpoeder
½ theelepel kurkuma
3 eetlepels gladde peterselie, fijngehakt
500 gram boter
400 gram poedersuiker
1 theeglas honing
2 theeglazen arachideolie
1 volle theelepel zout
1 volle theelepel peper

Pluk de duiven en maak ze schoon. Schroei en blancheer de duiven en spoel ze af. Doe de hele duiven, de uien, kaneel, kurkuma, peterselie, olie, het zout en de peper in een kookpan. Roer alles goed door elkaar en voeg 1 liter water toe. Laat het mengsel 1 uur koken op een matig vuur. Laat de duiven uitlekken en afkoelen als ze gaar zijn. Laat de uien doorkoken totdat er een smeuige saus ontstaat. Breek tien eieren en roer ze goed door de uien en laat ze mee koken totdat de saus door de eieren is opgenomen. Giet het mengsel door een zeef en zet het weg. Verwijder de botjes uit de duiven wanneer die zijn afgekoeld. Snijd de duiven in kleine stukjes en zet die weg. Kook de amandelen 10 minuten. Pel ze en bak ze goudbruin in een koekenpan met een beetje olie. Houd ongeveer tien amandelen apart wanneer ze droog zijn. Maal de rest van de amandelen terwijl ze nog warm zijn. Laat de boter smelten en doe ze in een kommetje. Scheid van de twee resterende eieren de dooiers van het eiwit. Doe de dooiers in een ovenschaaltje en zet dat weg.
Vet de bodem van een taartvorm met hoge randen in met de gesmolten boter. Leg vier loempiavellen in een cirkel en laat ze over de rand van de taartvorm hangen. Leg er in het midden van de taartvorm een vel bovenop. Plak de vellen met de dooiers of gesmolten boter vast met behulp van een kwastje. Leg de stukjes duif op het middelste vel. Strooi er een mespuntje kaneel en poedersuiker overheen. Doop uw vingers in de gesmolten boter en laat ze uitlekken boven de stukjes duif. Bedek alles met een loempiavel en giet het eimengsel er vervolgens overheen. Strooi er opnieuw een mespuntje kaneel overheen en bestrooi met poedersuiker. Sprenkel er een paar druppels gesmolten boter overheen. Bedek het geheel weer met een nieuw loempiavel, strooi er een beetje amandelpoeder, een mespuntje kaneel, poedersuiker en een paar druppels gesmolten boter overheen. Bedek weer met een loempiavel. Druk tegen dit vel de vellen die om het eerste vel heen liggen en plak ze met het eigeel vast met behulp van een kwastje. Bedek het geheel met een laatste loempiavel dat u van tevoren hebt ingesmeerd met gesmolten boter en ei. De pastilla moet eruitzien als een taart.
Schuif de pastilla in een voorverwarmde oven op 150°C en laat ze in 10 minuten goudbruin worden.
Leg de pastilla op een grote schaal en bestrijk met honing. Strooi de rest van het amandelpoeder erover. Versier met hele amandelen.

6 - 8 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De traditionele Marokkaanse keuken / Alain Jaouhari

Geen opmerkingen: