zondag 26 april 2009

Geroosterde pompoen met amandelvinaigrette (Zweden)

GEROOSTERDE POMPOEN MET AMANDELVINAIGRETTE

4 schijven pompoen
1 bolletje knoflook
1 eetlepel anijszaad; indien gewenst
olijfolie
zout
peper

VINAIGRETTE
¾ deciliter olijfolie
2 eetlepels aceto balsamico
½ sjalotje, gesnipperd
1 zakje amandelsnippers
½ deciliter verse peterselie of lavas
zout
peper

Oven voorverwarmen op 225°C. Pompoen schillen en het zachte midden verwijderen. Als de stukken erg lang zijn, halveren. Leg de stukken op een bakplaat. Snijd de bol knoflook doormidden, wrijf de stukken pompoen ermee in en leg de helften op de bakplaat. Giet over alles wat olijfolie en bestrooi het met anijszaad, zout en peper. Zet de temperatuur op 200°C en bak de pompoen 25 tot 30 minuten tot ze gaar is. Zet tijdens de laatste 3 - 4 minuten de grill aan om een licht bruin laagje op de pompoen te krijgen. Rooster in de tussentijd de amandelsnippers in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Mengen met de rest van de ingrediënten voor de vinaigrette. Verdeel de pompoen over 2 borden, leg op ieder bord een knoflookhelft en lepel de vinaigrette erover.

2 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Mat (Zweeds kookprogramma), via Tabitha [de groenteboer]

Geen opmerkingen: