zondag 2 maart 2008

Ramadansorbet (Zuid-Afrika)

RAMADANSORBET

Voor moslims is de roos een heel belangrijke bloem. Volgens de traditie was
het de lievelingsbloem van de profeet Mohammed en dat is beslist de reden
dat deze roze, naar rozen geurende drank favoriet is tijdens de ramadan. Het
is een recept van Zuid-Afrikaanse Indiërs, die ook een rozensiroop maken,
gulaab.
Voor de bereiding van deze siroop moet de suiker vier uur oplossen in het
water.

850 gram suiker
1 liter water
3 theelepels rode levensmiddelenkleurstof
2 eetlepels rozenwater
1½ theelepel kardemompoeder

Doe de suiker met het water in een pan en laat het geheel 4 uur staan om de
suiker helemaal te laten oplossen. Breng het mengsel op hoog vuur aan de
kook en laat het dan 30 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de overige
ingrediënten toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken. Laat de
vloeistof afkoelen. Bewaar in de koelkast. Serveer ijskoud, aangelengd met
water naar smaak.

Voor 1 liter.

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: