maandag 8 september 2025

Filobakjes gevuld met champignons in rode wijn-kaassaus

FILOBAKJES GEVULD MET CHAMPIGNONS IN RODE WIJN-KAASSAUS

4 vellen filodeeg (diepvries) of 8 plakjes bladerdeeg
75 gram boter
peterselie (eventueel)

VULLING
250 gram champignons
25 gram boter
1 klein knoflookteentje
1 sjalotje of kleine ui, fijngehakt
zout
peper

SAUS
2 deciliter jonge, fruitige rode wijn
½ theelepel maïzena
1 deciliter slagroom
½ bouillontablet
200 gram geraspte belegen Goudse kaas


Laat het filodeeg ontdooien en knip de vellen in stroken van 10 x 40 centimeter. Verwarm de oven voor op 180°C (voor filodeeg) of 200°C (voor bladerdeeg. Laat de boter smelten en bestrijk er royaal alle filostroken mee. Beboter eveneens 4 tartelettevormpjes. Leg de deegstroken losjes op elkaar, zodat u een smalle, hoge stapel krijgt van 10 à 12 deegstroken. Knip de stapel met een grote keukenschaar in vier min of meer vierkante stapeltjes van 10 x 10 centimeter. Druk de stapeltjes in de tartelettevormpjes en duw de punten iets naar beneden, zodat ze enigszins over de rand hangen. Bestrijk de binnenkant van de aldus verkregen bakjes met gesmolten boter, leg een stuk aluminiumfolie in de deegbakjes en vul de bakjes met een steunvulling van gedroogde peulvruchten. Bak de filobakjes in 30 minuten goudbruin en krokant. (Gebruikt u bladerdeeg, bestrijk vier deegplakjes dan met water, bedek ze met een tweede deegplakje en doe ze twee aan twee op de hierboven beschreven manier in de vormpjes. Bedek het eeg met folie, doe een steunvulling in de vormpjes en zet de vormpjes 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.)
Borstel intussen de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Laat de boter smelten in een koekenpan, voeg de knoflook en de ui- of sjalotsnippers toe en laat het geheel 1 à 2 minuten zachtjes fruiten. Draai het vuur hoog, doe de champignons in de pan en bak ze onder regelmatig omscheppen tot het vocht eruit verdampt is. Breng de champignons op smaak met zout en peper en houd ze warm op een vlamverdeler.
Doe de wijn en de maïzena in een sauspan en roer tot de maïzena is opgelost. Voeg de slagroom en het bouillontablet toe en breng het geheel al roerende aan de kook. Voeg dan met kleine hoeveelheden tegelijk de geraspte kaas toe; blijf roeren tot de kaas volledig is gesmolten en u een mooie gebonden saus hebt verkregen. Breng de saus op smaak met zout (weinig, de kaas is ook al zout) en peper.
Neem de tartelettevormpjes uit de oven. verwijder de steunvulling en de folie en leg de filobakjes op het midden van voorverwarmde borden. Schep de champignons in de bakjes, lepel de saus over de paddenstoelen en garneer het geheel eventueel met een toefje peterselie. Serveer de taartjes dampend heet. Behalve als voorgerecht kunt u de gevulde filobakjes ook als vleesvervangend hoofdbestanddeel van een vegetarische maaltijd serveren.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Kaas à la carte : Culinaire verrassingen met Nederlandse kaas / Het Nederlands Zuivelbureau

Geen opmerkingen: