zaterdag 9 september 2023

Varkensrolletjes met polenta (Italië)

VARKENSROLLETJES MET POLENTA

Polenta, gekookt of gebakken, is weer eens wat anders dan aardappelen.

1,7 liter kippenbouillon
225 gram grof maïsmeel
zout
witte peper
8 varkenslapjes
8 plakjes prosciutto
4 grote champignons
30 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel gehakte verse salie
bloem
4 eetlepels olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
0,9 deciliter donkere bouillon
1,4 deciliter droge witte wijn
120 gram tomaten uit blik, uitgelekt
1 theelepel tomatenpuree
0,9 deciliter Marsala


Voor de polenta de kippenbouillon in een grote pan aan de kook brengen en het maïsmeel in een langzame, gestage stroom al roerend hieraan toevoegen; met zout en peper op smaak brengen en 55 minuten op heel laag vuur laten koken; regelmatig roeren.
De varkenslapjes tot een dikte van 5 millimeter platslaan en op elk lapje een plakje prosciutto leggen. De champignons fijnhakken en over het vlees verdelen. Daarover Parmezaanse kaas en verse salie strooien.
De zijkanten van de varkenslapjes naar het midden vouwen om ze af te sluiten en de lapjes vanaf een korte kant oprollen; vastzetten met een houten prikker. Elk rolletje door met peper en zout gemengde bloem halen en overtollige bloem afschudden.
De olijfolie in een grote braadpan verhitten en e rolletjes hierin leggen, met de naad omlaag. De rolletjes aan alle kanten bruin bakken, uit de pan halen en warm houden.
Ui en selderij bij de olie in de pan doen en lichtbruin bakken. Het knoflook en alle andere ingrediënten, behalve de Marsala, toevoegen. Het sap van de tomaten voor eventueel later gebruik bewaren. De saus aan de kook brengen en de tomaten fijnmaken.
De rolletjes terugdoen in de pan, het deksel erop leggen en alles op matig vuur 15 – 20 minuten bakken of tot het vlees gaar is. Indien nodig wat tomatensap erbij gieten.
De gare rolletjes op een schaal leggen en warm houden. De Marsala aan de saus toevoegen, de saus aan de kook brengen en 5 – 10 minuten laten koken. De saus naar wens in de keukenmachine pureren en zeven.
De polenta in een schaal doen. De prikkers uit de vleesrolletjes verwijderen en de rolletjes op of naast de polenta leggen. De saus over het vlees scheppen.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Italiaans koken / Ireen Niessen

Geen opmerkingen: