VISSERSROUILLE MET AÏOLI
1 kilogram aardappels, geboend
2 preien, in ringen
2 uien, in ringen
2 teentjes knoflook, geplet
1 laurierblad
2 theelepels fijngesneden tijm
zout
witte peper
2 deciliter droge witte wijn
2 schijfjes citroen
1 kilogram inktvis, in stukjes van 2 centimeter
AÏOLI
5 – 10 teentjes knoflook
2 eidooiers
2 theelepels mosterd
2 – 3 deciliter olijfolie
Aardappels in schil met 1 prei, 1 ui, 1 teentje knoflook, laurier, 1 theelepel tijm, zout en peper in ruim water in 25 minuten gaar koken. 6 Deciliter water met wijn, 1 prei, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 theelepel tijm, citroen, zout en peper aan de kook brengen en 15 minuten laten koken. Vuur laag draaien en inktvis in 20 minuten tegen kook aan gaar maken (pocheren).
Voor de aïoli knoflookteentjes in vijzel of keukenmachine tot gladde pasta pureren. Eidooiers en mosterd erdoor kloppen. Olijfolie geleidelijk eerst druppel voor druppel en later scheutje voor scheutje toevoegen. Op smaak brengen met zout. Aardappels pellen en in stukjes snijden. Inktvis uit kookvocht nemen (rest weggooien) en met aardappel en aïoli mengen. Alles goed doorwarmen en serveren.
4 - 6 personen
voedingswaarde : 870 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip Culinair augustus 1995
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten